entrades antigues

"lO REFRANYER"
Enguany  hem  iniciat una nova experiència amb el títol "Lo refranyer" que consisteix en  confeccionar un mural amb un refrany, frase feta o poema  que ens aporti un ensenyament. Aquest mural  s'encarregaran de confeccionar-lo els propis alumnes, per torns. Es pretén fer partí ceps  als nens i nenes, d'aquest gran bagatge que hem heretat  de la nostra cultura.
"frases celebres"
A la classe de català de cinquè, cada dia ens apuntem una frase cèlebre i comentem el seu significat. De totes elles se'n pot extreure un ensenyament, i és per això que us les volem oferir en aquesta nova secció.
Només sé que no sé res  (Sòcrates)
Sòcrates
El camí més llarg comença amb un petit pas (proverbi hindú)


El savi pot canviar d'opinió. El neci,mai.  (Immanuel Kant)

Immanuel Kant

Tots volen saber, però pocs pagar el treball que costa. (Juvenal, poeta romà)


Eduqueu als nens i no serà necessari castigar els homes. (Pitàgores)


Pitàgores


Si el homes han nascut amb dos ulls, dues orelles, i una sola llengua, és perquè s'ha d'escoltar i mirar dues vegades abans  de parlar. (Marquesa de  Sévigne) (1626-1696)


Marquesa de  Sévigne
L'home és amo del seu silenci i esclau de les seves paraules


Per saber parlar s'ha de saber escoltar (Plutarco escriptor greg) (50-125)

Plutarco
Los cántaros , cuanto más vacíos, más ruido hacen. (Alfonso X el Sabio) (1221-1284)
Alfonso X el Sabio
Com més enrere puguis mirar, més endavant hi veuràs.(Winston Churchill) (1874-1965)
Winston Churchill
A ningú li falten les forces, el que a molts els manca és voluntat. (Víctor Hugo, escriptor francès) (1802-1885)
Víctor Hugo
L'ALUMNAT DE CINQUÈ TREBALLA "LA NOTÍCIA I EL REPORTATGE"

VISITA AL LA PLANTA DE COMPOSTATGE
  Els alumnes de 5è vam anar a la planta de compostatge perquè ens expliquin en que consisteix aquest treball .
Aquest mes de març  els alumnes de 5è del col·legi Àngel Guimerà vam anar al la planta de compostatge. Quan vam arribar hi havia un senyor que en va explicar en què consisteix el seu treball: Consisteix en convertir la matèria orgànica (tota la brossa que llencem al contenidor de color marró ) en adob, que després serveix per abonar els camps de conreu. Aquest procés dura unes 12 o 13 setmanes. Per fer adob es necessita: oxigen, aigua, fusta, humitat i matèria orgànica. Quan els microorganismes treballen la temperatura, puja i si no treballen, la temperatura baixa, fins que s'aconsegueix completar el procés. Però mai pot quedar del tot perfecte perquè la gent no posem la brossa al contenidor que toca i per això  encara queden trossos de plàstics, vidres i altres matèries que no es poden reciclar. Desprès vam anar a dins i ens van ensenyar les màquines que feien servir per aquest procés, la més gran es deia  "Trommel" , que té uns forats de 8cm que serveixen per separar els plàstics, i d'altres coses que no es poden reciclar, de la matèria orgànica. Amb tot això hem après que és important reciclar correctament.  La gent anem tirant ampolles de vidre, plàstics...al contenidor de matèria orgànica i ens pensen que no passarà res per una sola ampolla, però es que això ho diu molta gent, i és llavors quan és fa difícil realitzar el procés de reciclatge.
Aquesta visita ha servit perquè veiéssim la importància de separar la brossa de manera adient, si tots ho fem bé, ajudarem a salvaguardar el medi ambient.
RECICLA TU TAMBÉ!!!
(Carla, Roxana i Simina)

TREBALLEM "L'ENQUESTA" - SISÈ DE PRIMÀRIA

ENQUESTA SOBRE EL GRAU DE CONEIXEMENT DELS SÍMBOLS DE LA DIADA DE SANT JORDI I SOBRE ELS HÀBITS DE LECTURA DELS TARGARINS

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, l'alumnat de sisè hem elaborat una enquesta per tal de saber el grau de coneixement dels símbols de la diada de Sant Jordi (la rosa i el llibre) i els hàbits de lectura dels targarins. Sobre una mostra de 155 persones, els resultats són els següents:
A la pregunta:
  •        Sap per què es regala una rosa el dia de Sant Jordi? 75 persones van donar una resposta correcta.
La resposta és que diu la llegenda que quan el cavaller Sant Jordi va matar el drac, de la sang va créixer una rosa vermella. El cavaller la va collir i la va regalar a la princesa.

  •        Més desencertades van ser les respostes a la pregunta: Per què es regalen llibres per Sant Jordi?. Només 26 persones sabien el perquè.
Ho voleu saber? Doncs perquè a un escriptor i editor valencià que es deia Vicent Clavel se li va acudir, fa més de setanta anys, que seria una bona manera de difondre els llibres i la lectura. I rumiant rumiant van triar el dia del naixement d'un geni de la literatura: Miguel de Cervantes, l'autor de Don Quijote de la Mancha. Aquest bon senyor havia nascut un 7 d'octubre i les primeres festes del llibre es van fer en plena tardor. Però com que amb fred i vent no ve de gust passejar i mirar paradetes de llibres, la festa no tenia èxit. Aleshores van buscar una altra solució: commemorar el dia de la mort de l'escriptor, que és justament el 23 d'abril. Una altra coincidència va ser que William Shakespeare, l'escriptor anglès més famós de tots els temps, també va morir un 23 d'abril.
Ja, l'any 1995 la Unesco,  animada per la festassa que organitzem pels carrers, va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor. Poca broma!

  •        En quan als hàbits lectors dels targarins, 95 persones van manifestar que ho fan amb regularitat. De mica en mica es va omplint la pica!


Tot seguit ens vam adreçar als llibreters i els vam preguntar:
  •        Quins són els llibres i els escriptors/es més venuts en aquesta diada? La resposta va ser variada:
"Els homes que estimaven a les dones"  - Stieg Lansson.
"Aurora boreal"  - Asa Larsson
"La màscara del rei Artur" - Pilar Rahola
"Cal protestar fins i tot quan no serveix per res" - Manuel de Pedrolo
"El asedio" de Arturo Pérez-Reverte
"Digue'm que sóc" - Júlia Navarro

  •        En quant al gènere literari més venut, sí que va haver unanimitat: la novel·la.

  •        Ja per acabar els vam preguntar si la crisis econòmica es manifestava en la venda de llibres. La resposta va ser que el nivell de vendes era igual o superior al de l'any passat. Afortunadament mantenint les tradicions!

L'experiència va ser molt gratificant ja que la població targarina es va mostrar molt amable i nosaltres vam poder realitzar el nostre estudi molt motivats.

Gràcies a tots i a totes!

Alumnat de Sisè de Primària de l'Escola Àngel Guimerà


CURS 2010-2011
El diumenge dia 2 d'octubre, va tenir lloc l'acte d'entrega de premis del XVI certamen literari "Contes al voltant del Claustre" en el marc incomparable del monestir de Poblet. Aquest concurs està organitzat pels centres de recursos pedagògics de diferents comarques, entre elles el de l'Urgell, i pretén incentivar l'escriptura prenent com a base els coneixements que els escolars han adquirit en les visites organitzades pels Consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell als monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona.  
La Irene Puigtió, en Bernat Granell i la Cinta Noró van ser els tres representants de Tàrrega que van aconseguir el premi en les seves respectives categories amb els contes: "Un problema per al Prior", "Un robatori misteriós" i "Darrera la porta" respectivament. Aquests contes han estat publicats pel Departament d'Educació en un llibre amb el recull de tots els treballs premiats.
Enhorabona a tots tres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada